Alati koje treba da koristi svaki Community Manager #1

Uvod u burnout

Nikad ili vrlo često ne možeš da stigneš da uradiš sve što je potrebno, koliko god da radiš, uvek je potrebno uraditi još više. Baš bedak, zar ne? Nisi besmrtni majmun i ne možeš voditi sve naloge tako efikasno, a i nisi najbolji Community Manager na svetu. Niko od nas nije, ali ne treba da budemo u bedaku zbog toga. Treba da pronađemo neku svoju igru. Čitaj dalje, nikad nećeš poverovati šta se dešava!

Distrakcija, messenger-i, previše otvorenih programa i tabova, štucanje kompa, mrzovolja, probijanje rokova, neefikasna komunikacija, depresija… i u najtežim slučajevima kao posledica dolazi alkoholizam, a alkoholičarima ne može da pomogne ni jedan alat osim intervencije. Dakle, nemoj da dozvoliš da postaneš alkoholičar nego koristi prave alate dok radiš!

Gde sam ono stao?

Realno, ne treba nam mnogo softvera i online servisa kako bismo ostali na pravom koloseku. Na mojoj listi se nalazi 6 komada koji su stalno u pogonu i relativno dobar računar ih bez problema gura, a ovo je prvi tekst u serijalu od ukupno tri gde ću pokušati da stvari dovedem na razuman nivo lične organizacije i produktivnosti u poslovima Community Management-a. U nastavcima ću pisati nešto i o hardveru, tj. o načinu na koji ga koristim, a u poslednjem, trećem delu ću reći nešto i o knjigama koje svaki Community Manager mora imati na svom radnom stolu.

Dobro je što nisam upao u kategoriju najtežih slučajeva tj. alkoholičara, ali sam se dosta namučio da olakšam život nekim softverom, hardverom i knjigama. Ovaj tekst je nastao kao potreba da sublimiram rezultate svoje borbe sa ličnim organizacionim problemima koji su direktno uticali na produktivnost mene kao Community Managera.

Software

Nisam mnogo razmišljao koji software ću ti preporučiti. To su osvnovni programi koje bih preporučio svakome. Naravno da ih ima još mnogo koji bi bili komplementarni, koji mogu biti i alternativa, ali sam se ograničio na one koje slede ispod. Kao Community Manager te u ovoj rečenici ohrabrujem da u komentaru dodaš neku reč o softveru koji ti je trenutno uključen i koji koristiš u rutinskim daily aktivnostima.

OneNote – Digitalna beležnica

Rokovnici, notesi, stikeri, papiri i sve ostale površine za pisanje – da li možeš da se snađeš u toj kupus salati? Da li su tvoji rukopisi i skice dovoljno dobro organizovani da možeš da sprovediš precizne digitalne akcije? Teško. Svakako da su neophodni svi ti papiri, ali nisu i dovoljni. OneNote je rokovnik na steroidima. Dizajniran tako da 70% aktivnosti koje obavlja Community Manager mogu da se organizuju samo iz jednog okruženja koje nam je svima poznato preko PowerPoint-a, Word-a ili Excell-a. Dakle, krajnje poznata stvar. Sasvim intuitivno ćeš savladati program, a tu je još jedna super stvar – svim svojim sveskama možeš pristupiti sa tableta ili telefona.

Da ne bih mnogo dužio o OneNote-u, probaj da ga koristiš, sve funkcionalnosti ćeš izvaliti momentalno, a ne sumnjam da ćeš im naći primenu u načinu svoga rada. Dobra stvar je što je ovo parče softvera besplatno.

Link: https://www.onenote.com/

oneneote

Digg reader – Svi izvori u jednom prozoru

Internet je nepregledna livada i ti i ja se svakodnevno trudimo da mapiramo neke njegove segmente i izbegnemo gomilu otvorenih tabova. Iskusnom Community Manager-u, Google u osnovnom obliku nije više dovoljan kako bi pronalazio i uređivao kvalitetne sadržaje za svoju publiku. Zato je tu Digg reader iliti RSS feed čitač koji služi da iz jednog prozora pratiš sve izvore koje je potrebno da pratiš. Važno je da ih pažljivo odabereš, ako baš i ne znaš šta je dobar izvor, Digg reader će ti ponuditi nešto iz svoje baze.

Link: http://digg.com/reader

digg

Adobe Fireworks – Alternativa za Photoshop

Adobe Fireworks sam počeo da koristim još 2003. godine dok su glavni Adobeo-vi alati još bili pod okrljiljem kompanije Macromedia. Svi oko mene su koristili Photoshop za isti posao, međutim, ja sam prvo otvorio Fireworks i od tada ga svakodnevno koristim. U osnovi i bez puno filosofije, sve je isto kao Photoshop, samo što je Fireworks pogodniji za obradu grafike namanjene objavljivanju na web-u.

Napraviti objavu za bilo koju mrežu, je prosto kao pasulj, potrebno je svega nekoliko klikova. Ako imaš elementarnu predstavu o Photoshop-u ili Illustrator-u, ovo je prava stvar za tebe, mada će ti trebati malo vremena da počneš rutinski da ga koristiš. Program nije besplatan.

Link: http://www.adobe.com/products/fireworks.html

fireworks

Adobe Spark – Preporuka od kraljice Facebook Advertisinga

Čini mi se da je Adobe Spark lansiran početkom godine, a za njega sam saznao na LinkedIn profilu Mari Smith, a ako ne znaš ko je ona, reći ću ti: ona je facebook-advertising-najveća-faca-na-svetu! Ona ga je momentalno preporučila čim ga je isprobala, a evo i zašto: Adobe Spark nudi templejte za grafičke objave sa predefinisanim veličinama, kroz jednostavan proces možeš kreirati video klipove kroz koje pričaš svoju priču, i možeš čak da napraviš landing stranicu (čitaj: ispričaš svoju priču). Ništa od ovoga nikada nije bilo lakše. Meni je trebalo 3 minuta da napravim svoj prvi video. Sada mi treba 2 minuta. Ako razmišljaš o tome kako je storytelling super stvar i kako želiš da budeš storyteller, obavezno probaj Adobe Spark!

Link:  https://spark.adobe.com/about

spark

Microsoft Sway

Mislim da je ovaj program iz Microsoft-ovog paketa u potpunosti razvijen u Srbiji, ali nemojte me držati za reč. Trenutno proveravam informaciju, pa ako čitaš ove dve rečenice, znači da još nisam saznao. Sway ima veoma sličnu filosofiju kao i Adobe Spark (storytelling) samo što nije po difoltu namenjen za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama. Rezultati koje Sway izbaciju su više prezentacionog tipa, što se idealno nadovezuje na Adobe Spark kada Adobe Spark nema dovoljno snage da zadovolju svu publiku. Mislim da je Spark pogodniji za Facebook objave, a Sway za LinkedIn objave i materijale. Dakle, neke ubercool i festik priče kroz prezentacije mogu da se ispričaju pomoću Microsoft Sway-a. Postoje neka ograničenja trenutno, ali kapiram da će vrlo brzo da se pojavi i neki update.

Dobio sam info – Sway je proizveden u Srbiji ?

Link: www.sway.rs

swa

Microsoft Powepoint 2016 – Nisu u pitanju ružne prezentacije

Micorsoft Powerpoint je postao više od alata za puke prezentacije koje su uglavnom ružne kao crni đavo. Sada postoji toliko nekih add-inova da je prosto zadovoljstvo praviti multimedijalne i interaktivne prezentacije, pa čak i kompletne video materijale. Možeš se snimati kamerom, pričati u mikrafon i demonstrirati neku ideju u klasičnoj prezentacionoj formi i sve to u isto vreme! Add-in koji od Powerpoint-a pravi tu interaktivnu zverinu zove se OfficeMix. Bil Gejst kaže da mu je ovo omiljeni Microsoftov alat!

To bi otprilike bilo to, ovi alati meni pomažu mnogo da se saberem, da iskrojim i objavim gomilu dobrih materijala u toku dana. Koji alati pomažu tebi?

office_mix_ribbon

Leave a comment