Full-Stack Marketing and Communication Consulting

Prodavači magle žele tvoj novac. Njihova prva pomisao je da treba da ti prodaju nešto. Bilo šta – sajt, lajkove, šerove, uticaj, rezultate. Obećaće ti sve samo da im daš još više svog teško zarađenog novca.

Često, prodaja znači da se izvrće istina. Da bih ti pomogao da nešto prodaš ili predstaviš, moraš mi reći istinu o svom proizvodu:

Da! Moj proizvod je zabavan! Bićeš srećan! Bićeš voljen! Kupi moj proizvod!

Da li je to istina u koju želiš da poverujem?

Ovo što ću sada da kažem je mnogo bolja strategija: bavi se interesima i željama ljudi koje želiš da impresioniraš!

digital_marketing

Kako impresionirati potencijalnog kupca

Pretpostavimo da tačno znaš ko su tvoji kupci. Moj zadatak je da ih pronađem. Pitanja koja se tiču potencijalnih kupaca su: šta su rekli, da li su zadovoljni sličnim proizvodima, čime nisu zadovljni, šta mogu da nam prigovore i da li nam već sada nešto prigovaraju.

Jedini nači da potencijalnim kupcima skrenemo pažnju je da im pokazujemo ono što ima veze sa nama i našim proizvodom. Uvek treba da brinemo o tome da li smo im zanimljivi i korisni, tj. da li ih interakcija sa nama čini srećnim, da li se osećaju voljenim svakog puta kada vide nešto na Internetu i znaju da mi stojimo iza toga.

Impresioniranje potencijalnog kupca se ogleda u rezultetima sledećih aktivnosti:

Postoji mnogo načina da se stigne do cilja, a prvi korak je:

Pisanje idealnog scenarija

Otvorimo Word dokument i zapisujemo sve najlepše želje, snove, moguće i nemoguće stvari. U tom dokumentu treba da se kristališe jasna slika potencijala svega što smo zamislili da treba da uradimo.

Pozicioniranje problema

Kada izvučemo zaključke koje nam donosi idealni scenario, uvidećemo sa kojim problemima treba da se uhvatimo u koštac: da li je to website, ili možda Facebook stranica, možda imamo previše reklamacija.

Lociranje potencijalnih kupaca

Moramo da znamo gde su ribe da bi pecanje imalo smisla. Treba da pronađemo dovoljno bistru vodu i da prepoznamo ribe koje želimo da upecamo. U marketingu se ovo drugačije zove “targetiranje”.

Privlačenje potencijalnih kupaca

Kada znamo gde su, treba da im privučemo pažnju tako što ćemo na web sajtu jasno da predstavmo ponudu i da im na društvenim mrežama plasiramo sadržaje koje će oni želeti i voleti.

Uzminje njihove email adrese

Kada imamo email adresu potencijalnog kupca, to znači da uvek možemo da ga pronađemo. Email adresu nikada, ali nikada ne smemo da zloupotrebimo! Treba da je koristimo pametno.

Gradnja poverenja

Kada su nam dali email adresu, možemo da počnemo da gradimo poverenje. Poverenje se teško stiče, ali se lako gubi. Budi spreman da trčimo maraton, idealan scenario će uskoro da se ostvari.

Prodaja

Ako smo sve prethodne korake uradili kako treba, prodaja će se desiti! Kada se prodaja desi, to ne znači da treba da stanemo. Radimo sve isto, ponovo. Glavna tajna je upravo ovo: ako nešto radi, ponovi sve!

Radim po metodologiji Instituta za digitalni marketing iz Dablina.